30 Aralık 2010 Perşembe

Yaprak Dökümü Finaline Dair



   5 yılın sonunda Yaprak Dökümü bitti. Gerçi son 2 yıldır düzenli bir şekilde izleyemiyordum. Fekat onca yıldan sonra hiç de öyle ahım şahım bir final olmadı. (İlerleyen paragraflar son bölüm ile ilgili okunduğunda "fuck off, izlememin anlamı kalmadı." dedirtecek bilgiler içermektedir.)
   Son bölüm tam bir bölüm sonu gibiydi, dizi sonu gibi değil. Sedef'in evlenmesi bir sona uygun. Nejla'nın bebeği olduğu nereden çıktı. Çok alakasız, o kadar gelenekçi nâralar atarken çocuğunu babasız büyütmeye o da karar veriyor. 2 kardeş Pedro Almodavar filmi gibi yaşarlar artık babasız çocuklarıyla.
   Fikret son bölümde de affra taffra yapmayı bırakmadı, bulmuş tahsin gibi adamı hala mızmırlanıyor. Araba'da kaza geçireydiler çok sevinirdim o sahnede. Ferhunde'nin annesinin sevgilisi olmasının ortaya çıkması da güzel bir ayrıntı. Ferhunde de herkesi kendi gibi bildiği için anasına "evli mi?" diye soruyor, ne günlere, ne paçozlara kaldık ya Rabb.
  Aşk-ı memnu'dan transfer ara oyuncular ne kadar gereksizdi. Resmen bilişsel stratejilerle aşkı memnudaki duygu durumu ile karakterleri kodlamış olduğumuzu düşünüp onu tetikleyecekler. Yemezler anam. Gereksiz bir oyun olarak kaldı.
  Ali Rıza Bey öldü. Beklenen bir sondu. Ben Halil Ergün'ün eşcinsel olduğunu söylemesini bekliyordum şahsen.  Adamın canına mâl olan hayat felsefelerini ve çürümüş ahlakçı, heteronormatif değerlerini Şevket'in üstüne yüklemeleri ve bu değerlerin bitmez savunucusu haline getirmeleri sinirimi bozdu. Bölümün sonunda sosyal statülerine uygun bir ulaşım aracına binmeleri de son bölümde de olsa bir bütünlük yakalamaları sağladı. Heryere taksilerle gitmeler, eve kuaför çağırmalar, bakımlı saçlar başlar...Şükür ki Hayriye hanım saçını "toplayıp çıkmış" gerçekten son sahnede.
   Boş evin her odasının kamera ile gezilmesi (her an bir eifel tablosu görme kaygısı ile izlediğim), Ferhunde'nin tek başına aile resmine bakarak ağlaması (nitekim Ferhunde ali rıza beye saygı duyardı gerçekten ağlamıştır ama kameraya çekmeyeymişler.) Oğuz'un hapse girmesi, bir Ceyda kötüsü mutlu kaldı.
   Velhasıl bir toparlama bölümüydü aslında. Duygulandığım çok az oldu. Bu serüveni bir süre her çarşamba yaprak dökümü ile ilgili en'ler paylaşarak sürdürmeyi düşünüyorum.^^

0 yorum: